top of page
Skribentens bildKaninmagazinet

Klickerträning - teorin bakom

Klickerträning innebär att vi använder ett ”klick” för att berätta för kaninen att NU gjorde du rätt, nu kommer en belöning. Ett beteende efterföljs alltid av någon slags konsekvens. Utifrån konsekvensen kommer beteendet öka eller minska.


Positiv förstärkning

Dessa konsekvenser är döpta efter hur de fungerar, men trots det kan de vara lite förvirrande att förstå. Positiv och negativ har här inget att göra med bra och dåligt, det är rent matematiska termer. Är konsekvensen positiv (+) så läggs något till efter beteendet. Är konsekvensen negativ (-) så tas något bort efter beteendet. Är det en förstärkning så kommer beteendet öka, är det en bestraffning så kommer beteendet minska. Det vi använder i klickerträning är positiv förstärkning.

Positiv förstärkning innebär att något läggs till och det kommer få beteendet att öka i framtiden.

Exempel:

När ägaren tränar trix snurrar kaninen runt och får då en godisbit. I framtiden kommer kaninen sannolikt snurra mer eftersom den fick godis.

Det här är en mycket effektiv och snäll metod som är svår att orsaka lidande med. Positiv förstärkning är huvudfokuset inom all modern, uppdaterad träning och förekommer överallt, från djurparker till vanlig sällskapsdjursträning. Om tränare lyckas med att bara använda positiv förstärkning med en noshörning så borde vi klara det samma med våra kaniner.

Klickerträningens historia

Klickerträning började i djurparker och i amerikanska marinkåren, fast då med en visselpipa istället för en klicker. Visslans (klickets) främsta funktion sades då vara att det skapade en ”brygga” mellan rätt beteende och belöning.

Delfinexempel: Förutom att berätta för delfinen att ”precis DÄR gjorde du rätt!” så köpte sig tränarna tid mellan hoppet mitt i bassängen och att delfinen simmat till kanten för sin belöning. Trots tidsgapet förstod delfinen att det var just hoppet som gjorde att hen fick en fisk.

Ordet klickerträning kommer från att hundägare kopierade delfintränarna, men istället för en visselpipa använde de en liten klickande låda, en så kallad klicker. Man kan med enkla fingertryck skapa ett väldigt kort, alltid identiskt klick i precis rätt stund.

Att klickerträna kaniner

Kaniner kan behöva en lite tystare klicker för att inte skrämmas av ljudet, men i övrigt kan vi göra precis det hundtränarna gör. All klickerträning börjar med att lära djuret vad klickern betyder. Det görs genom klassisk inlärning; Händelse A leder till Händelse B / Klick leder till Godis. Processen upprepas många gånger innan formell träning påbörjas.

Klicket förutspår något trevligt, och blir därför en belöning i sig.

Klicket markerar rätt beteende och skapar en brygga mellan markering och belöning.

Kom ihåg att klicket tappar sitt värde om det slutar förutspå något trevligt, så sluta aldrig belöna efter klicket.

Du kan köpa klickers i de flesta djuraffärer. För kaniner rekommenderas den modell som har en knapp på, istället för de som är en fyrkantig låda. Klickerlådorna har ofta ett högre ljud som kan skrämma många kaniner. Trots det tycker vi att klickern är ett utmärkt verktyg vid kaninträning eftersom den har ett tydligt ljud som låter likadant varje gång. Kaniner har inte heller samma naturliga uppmärksamhet mot våra ord som hundar har, så ett tydligt ljud är troligtvis lättare för kaninen att förstå än ett långt ord.

Text och Foto: Emma Almquist 2019

Klickertränade kaniner som utför trix:

Rabbit Agility (och trix)

64 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page