top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Kaninmjölken

Jämfört med många andra djurarter diar kaninhonan sina ungar väldigt sällan. Varje mål mat kan därför vara livsavgörande för den nyfödda kaninungen som från födseln är helt försvarslös. Hur kan en kaninunge överleva endast genom att få di 1-2ggr/dag?

Detta har evolutionen löst genom en speciell sammansättning av protein, fett och övriga näringsämnen i kaninmjölken. Nedan följer en tabell över sammansättningen av fett, protein, laktos och aska i modersmjölken hos några olika djurslag.

Table is adapted from course notes by Robert D. Bremel, University of Wisconsin and from Handbook of Milk Composition, by R. G. Jensen, Academic Press, 1995.

Som du kan se har kaniner en specifik sammansättning i modersmjölken av fett, protein och laktos. Mängden av fett, protein och laktos i % är specifik för varje djurart. Komponenternas sammansättning beror på flera faktorer, t.ex. hur utvecklade ungarna är vid födseln, antal gånger ungarna diar per dag och flertalet andra faktorer.

LÃ¥g laktoshalt

Som du kan se i tabellen har kaniner en väldigt låg laktoshalt i mjölken jämfört med många andra djurslag. Detta är viktigt att veta. En del recept på modersmjölksersättning som man ger kaninungar som stödmatas innehåller grädde. Men viktigt är då att välja en laktosfri grädde. 

Modersmjölken är livsavgörande för en liten kaninunge. 

Kattungeersättning

Detta är ofta den ersättning man ger moderlösa kaninungar. Som du kan se skiljer sig kattens sammansättning av nämnda komponenter i modersmjölken från kaninens. Detta är en av anledningarna till att det är väldigt svårt att föda upp kaninungar på ersättning. Framförallt har kaninmjölk en hög fetthalt om man jämför med de flesta av våra husdjur (undantag för ren). 

Text och bild: Sandra Magnusson

Referenser Tabell och siffror kommer från följande sida: Länk:http://classes.ansci.illinois.edu/ansc438/milkcompsynth/milkcomp_table.html

169 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page