top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Japantecknad

Japanteckning har fascinerat många inom kaninvärden, det krävs mycket arbete och tålamod för att få fram den perfekta teckningen – vilket inte är det lättaste.


japan gul/svart Foto: Martina Haijlen

Japanteckning är tvåfärgad och förekommer i gul/svart, blå/gul, vit/brun, vit/blå, vit/svart. Dessa 5 är dem godkända färgerna, sedan finns det en del som inte är godkända.Gul/brun, Gul/egern, vit/egern är några av dem, sedan finns det även olika zoblar/zobelsiameser/manteltecknade/brokade osv.

Grundfärg En japans grundfärg är den som det finns mest av. Är kaninen gul/svart kan det antingen vara den gula eller den svarta färgen som är grundfärgen, beroende på vilken det finns mest av.

Holländsk kanin japantecknad blå/gul Foto: Skogsbackens kaniner

Teckning Teckningen ska vara precis som ett schackbräde, rutigt. För att en kanin ska vara godkänt tecknad ska den svarta färgen vara avskilt starkt från de gula, de får alltså inte gå in i varandra. Kaninens rygg ska vara randig, börjar tex vänstra sidan med ränderna i ordning svart- gul- svart så ska högre sidan vara gul – svart- gul. De ska alltså vara i motsatta färger, detta är en typisk japan.

Det är inte bara ryggen som ska vara randig, utan hela kaninen. Ansiktet ska vara avdelat på mitten, ena sidan gul och andra svart (om den är gul/svart japan) och sedan ska öronen vara i motsatt färg. Likaså med bröst och ben.

Japanteckningen kan aldrig ha för många ränder, bara för få. Det är oftast det som avgör om en kanin får stamtavla eller ej.

En mycket bra japanteckning på denna holländska ungen. Född hos Solbackens kaniner. Foto: Martina Haijlen

Genetik Det är svårt och krävande att få fram fina avkommor, den som lyckas blir lyckligt lottad vad gäller utställning. Avla bara på dem djur som man har stamtavla/härstamningsbevis på så man vet vad som finns bakom.


Japan gul/svart Foto: Martina Hailjen

Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2013

388 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page