Innan du anmäler dig till din första utställning finns det en del saker du bör tänka på.
Fällning
På våren och hösten fäller de allra flesta kaniner. Tyvärr är det precis då som många av föreningarna i SKAF anordnar flest utställningar. Avdraget för fällning brukar variera mellan 0,5-2 poäng. För att skynda på fällningen kan man låta kaninen motionera mycket för att stimulera den gamla pälsen att lossna. Du kan också "klappa av" håren med lätt fuktad hand eller en handduk. Att borsta intensivt eller dra bort päls som inte sitter väldigt löst kan leda till att pälsutväxten blir konstig, dessutom kommer pälsen antagligen inte vara färdigutvecklad till utställningen vare sig du plockar bort stora tussar eller inte. HÄR kan du läsa mer om fällning.
Tovor
På långhåriga kaniner är det extra vanligt att pälsen filtar ihop sig till tovor. Se till att buren är torr och ren och håll kaninen noggrant kammad så att du slipper klippa tjorvar och orsaka fula hack i hårmanen. Stora tovor i pälsen är inte tillåtet hos någon ras.
Glansig päls
För att få pälsen extra glansig och len kan en ge ett par droppar vetegroddsolja i fodret nu och då. Överdosera inte, du vill inte ha en fet kanin.
vetegroddsolja, bra för pälsen Foto: Nathalie Månsén
Smutsiga tassar
Gula/smutsiga tassar är någonting en kan få avdrag eller till och med diskvalificeras för. En vanlig anledning till gula tassar är att kaninen har bott smutsigt och gått i sitt eget urin, vilket varken är bra för kaninens hälsa eller ditt utställningsresultat. Se till att buren är fräsch så håller sig även tassarna fräscha.
Havrehalm kan också ge ge en gul nyans i pälsen, särskilt om den är fuktig. Använd havre- eller vetehalm till utställningskaniner.
Om kaninen smutsat ner sig nära inpå utställningen (vissa individer är verkligen större smutsgrisar än andra) kan du tvätta tassarna med såpa eller galltvål och ljummet vatten. Innan tvätt kan du prova att borsta igenom tassarna med potatismjöl eller maizena och en mjuk borste, det fungerar ungefär som torrschampo. En kan också använda ”Show White Paste” som gör tassarna vitare. Notera att det inte är tillåtet att färga eller kemiskt preparera pälsen. HÄR kan du läsa om att tvätta kaniner.
Gula tassar Foto: ninnih.se
Klor
Klipp klorna om de är långa. För att inte bli diskvalificerad måste du se till att klorna max är 5mm långa från pulpans spets. Vill du skona domaren från onödiga rivsår så bör du klippa klorna några dagar innan utställningen, nyklippta klor är väldigt vassa.
Visitering
Kaninen ska självklart vara frisk och inte har någon ohyra i pälsen som den kan sprida till andra kaniner. Kolla så att den inte har smuts i öronen eller att ögonen eller nos är rinniga. Kontrollera även tänderna så att bettet är korrekt, om så inte är fallet är det till veterinären den ska och inte på utställning.
Renrasig hermelin. Blå zobel
Vikt
Är du medveten om att det kommer att vara en utställning om ett par månader så bör du börja redan nu hålla koll på kaninens vikt. Väger kaninen lite för mycket kan du börja dra ner på kraftfodret och öka motionen och väger den för lite kan man öka kraftfodergivan något. Idealvikten för just din ras står i standarden (kan även hittas på Internet). Kom ihåg att om din kanin blir väldigt mager eller fet av att väga som den ska enligt standarden så lämpar den sig inte till utställning.
Prestentation
Det är även bra att träna kaninen att sitta fint på bord. De allra flesta raser ska sitta fint och sträcka på överkroppen samt vara nyfikna och visa sig från sin bästa sida. Detta kan vara svårt att träna.Vissa kaniner är väldigt höjdrädda och kommer kanske att lägga sig platt på mage när de hamnar på domarbordet.
Börja med det grundläggande; att den ska kunna sitta på ett bord. Ha gärna med något strävt som underlag så att kaninen får fäste. Sedan kan du gå vidare med att få den att sitta upp, som de flesta kaniner ska göra. Här kan man göra på många olika vis, så som att locka med en godis en bit ovanför huvudet eller kittla kaninen på käkbenen. Vissa uppfödare hävdar att det är genetiskt hurvida en kanin kan sitta bra eller ej och att vissa kaniner helt enkelt aldrig kommer att lära sig att sitta fint. Vädurskaniner behöver inte sitta lika fint som de andra raserna. Kom ihåg att kaninen måste ha framtassarna på bordet och, som det står i standarden, ”stå på framtassen”.
Packa med
På vissa utställningar finns det hö i burarna, men oftast inte. Är du osäker på om det finns eller föredrar att kaninen äter sitt vanliga hö så ta med eget. Vattenskål ska du ta med, vattenflaskor är svåra att sätta fast på bekväm drickhöjd i utställningsburarna. Införskaffa en vägghängd vattenskål om du inte har en. Du kan även ta med en liten bit gnaggren så att kaninen har något att sysselsätta sig med om det blir en lång dag.
Det kan även vara bra att ta med en borste om du känner att det behövs, för att borsta igenom en sista gång innan bedömningen. Detta är vanligast bland ägare till långhåriga kaniner.
Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2013
Senast uppdaterad: Januari 2016 av Anita Ekman
Comments