Varbölder visar sig som små eller stora klumpar någonstans på kaninen. Har en kanin fått en varböld, har man ett långt arbete framför sig.
Varbölder måste man operera bort, och har man inte försäkring kan det bli dyrt. Runt 4000-7000 kr beroende på klinik. Har man försäkring blir det billigare. Uppstår en varböld på grund av en tand så brukar inte försäkringen täcka det. Försäkringar täcker oftast inte kaniner och marsvinens tänder.
Varbölderna kan komma otroligt snabbt, över en natt. Direkt när man upptäcker det ska man åka till veterinären. Börjar bölden växa inåt kan det gå riktigt illa, därför ska man åka in direkt när man märker det. Kaninen måste sövas och varbölden töms, och såret lämnas öppet. Varje morgon och kväll ska man rengöra såret för att hålla det öppet och se till att varet försvinner. Skulle man inte göra detta, eller glömma bort det skulle huden växa igen och det kommer snabbt en ny varböld. Koksaltlösning brukar man använda sig av för att rengöra såret. Kaninen äter penicillin och får smärtstillande under tiden den blir behandlas, brukar variera mellan 10-14 dagar beroende på vart såret är. Oftast kommer varbölderna tillbaka, tyvärr. Det finns vissa kaniner som inte får tillbaka sina varbölder, men det är inte många. Om varbölden skulle komma tillbaka redan efter en månad bör man fundera på att ta bort kaninen. Problemet ligger då i att man får tänka etiskt om det är bra för kaninen att sövas ned så ofta och genomgå en operation.
En varböld som spruckit
Kommer det bölder allt för ofta så kan man hoppas på att den spricker av sig själv. Kaninen får då klara sig utan medicin och man får göra rent såret hela tiden. Tids nog blir det en vanlig dagsrutin för både dig och kaninen. Tänk på att en kanin som ständigt har varbölder kräver mycket mer skötsel och mediciner.
Det finns inga symptom för varbölder mer än själva bölden. Håll koll på din kanin och ta alltid för givet att kolla igenom den, helst flera gånger i veckan för att se om någonting är onormalt.
Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!
Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2013 Foto: Emma Jokinen Källa: Djurkliniken Roslagstull
Denna artikel är läst och godkänd av Gunnel från Djurkliniken Roslagstull.
Comments