top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Underbett: forskningsartikel

1981 gjorde genetikassistenterna C. M. Huang, M. P. Mi och D. W. Vogt en studie om underbett hos kaniner. Denna artikel innehåller en sammanfattning och förklaring av det de kom fram till. Kom ihåg att detta bara är en enskild artikel i ämnet.

"Data från fenotypiskt normala X normala parningar av tamkaniner analyserades för att skilja mellan den enda locus och multifaktoriella modeller av arv av underbett hos tamkaniner. Resultaten indikerade en enkel autosomal recessiv nedärvning med ofullständig penetrans för detta tillstånd."

- Forskarnas sammanfattning av arbetet

Blev du kanske lite snurrig av att läsa texten på grund av alla svåra ord? Ingen fara, det blir nog de flesta. Texten innehåller en hel del formuleringar och ord som är typiska för genetiker, men som inte används i vardagligt tal.

Fenotyp är det vi kan se uttryckas hos en individ.

"Normala X normala parningar" syftar på att forskarna gjorde parningar mellan två kaniner som såg normala ut, d.v.s. att de inte syntes något underbett på dem.

Att en nedärvning är "enkel" innebär att den bara berör en allel, vilket i sin tur är en större del av DNA.

Autosomal nedärvning sker helt oberoende av kön, d.v.s. både en hane och en hona kan få och bära genen. Förändringen sitter alltså inte i könskromosomen.

Autosomal recessiv är ett av många sätt som en gen kan föras vidare genom generationer. Om genen är autosomal recessiv innebär att det måste finnas dubbel uppsättning av en onormal gen hos en individ för att egenskapen, sjukdomen eller drag ska utvecklas. Detta innebär alltså att båda föräldrarna måste ha minst en uppsättning av genen för att underbett ska utvecklas.

Den andel individer som har en gen och dessutom uttrycker genens drag ger genens penetrans. Om vissa personer med mutationen, i detta fall dubbla anlag för underbett, inte utvecklar drag av mutationen (underbett) så säger man att genen har ofullständig penetrans.



Det betyder alltså att vi också kan skriva texten ungefär såhär:

Data från parningar mellan till synes friska tamkaniner analyserades för att se hur genen nedärvs. Resultaten visade att underbett styrs av endast en viss del av DNA, både honor och hanar kan bära på genen. Den måste finnas i dubbel uppsättning för att uppkomma hos en individ, alltså måste båda föräldrarna bära på genen, men den behöver inte synas hos individen bara för att den finns i dubbel uppsättning.

Detta gäller alltså för underbett, enligt studien. Kom ihåg att man gärna vill ha flera källor på sin fakta innan man fullt accepterar den, men det kan ändå vara värt att ta del av rön som finns i ens omgivning.

Artikeln i sin helhet går att finna här.

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

Text: Emma Almquist  Foto: Malin Elfstöm © Kaninmagazinet 2014

32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

FASS

bottom of page