top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Starr

Det finns två olika sorters starr, grön starr och gråstarr. Symptomen är att ögoat blir stort och grått, eller att linsen blir grå.

Kaninen kan få gråstarr om det ligger en bakomliggande sjukdom, så som invärtes parasiter, det kan man utesluta enkelt genom ett blodprov. Det kan även vara bra att rönta kaninen och titta efter tumörer. Det är väldigt ovanligt att en kanin får gråstarr, största sannolikheten är att den har fått det från någon av föräldrarna då gråstarr är ärftligt. Dock är det vanligare att äldre kaniner får det. Det går att operera gråstarr men det finns aldrig några garantier att det kommer bli bättre, diskutera med din veterinär vad som är bäst för just din kanin. En kanin har inte lika stort behov av sin syn som vi människor, utan kan leva ett normalt liv med bara ett öga eller ett synfel. Skulle kaninen bli blind är det viktigt att burinredningen förblir detsamma hela tiden. Det är även väldigt viktigt med mycket mänsklig kontakt då, men det är det såklart annars också. Fast kaninen är blind vill den också utforska som vanligt, därför måste du alltid vara där och passa den och hjälpa till. Det kan även vara bra att skaffa en burkompis till kaninen för det kan vara till stor tröst för en handikappad kanin. C-vitaminer är bra för ögonen.

Grönstarr/glaukom är tyvärr relativt vanligt hos kaniner. Det för att trycket i själva ögat ökat och ögat blir väldigt stort och utåtbuktande, det ser ut att tryckas ut. Ögat blir äeven grått. Detta är mycket allvarligt och man måste kontakta veterinär omedelbart. Ibland finns det ingenting att göra åt saken och man måste avliva då detta är mycket plågsamt, men man ska alltid låta en kaninkunnig veterinär undersöka kaninen först.

Glaukom Foto: Anonym uppfödare Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!


Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2014 Källa: www.veterinaren.nu www.medirabbit.com

401 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

FASS

bottom of page