top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Skada pÄ hornhinnan

Eftersom kaninen har utÄtstÄende ögon Àr det vÀldigt lÀtt för dem att skada sig. Ett vanligt beteende vid stress eller rÀdsla Àr att dem spÀrrar upp ögonen, vilket kan leda till skada.

Skadar kaninen ögat kan den fÄ ett hornhinnesÄr. Infektion eller nedsatt tÄrproduktion kan ocksÄ leda till ett sÄr men det Àr inte lika vanligt. Eftersom kaninen spÀrrar upp ögonen nÀr dem blir rÀdda Àr det lÀtt hÀnt att den skadar sig nÀr den springa okontrollerat runt i sin bur, det Àr lÀtt att skada sig pÄ inredningen dÄ. Det finns Àven medfödda skador som kan skada hornhinnan, som bland annat inrullade ögonlock eller inÄtvÀxande ögonhÄr.


Oftast kan man se pÄ ögat att det Àr skadat, det ser grÄgrumligt ut. Men ibland syns det inte, kisar kaninen med ögat eller om det Àr vÀldigt rinnigt vet man att nÄgonting Àr fel.

NĂ€r det Ă€r dags att besöka veterinĂ€ren faststĂ€ller dem en diagnos genom att fĂ€rga hornhinnan med flourecein, ett fĂ€rgĂ€mne. Är hornhinnan skadad fĂ€ster sig fĂ€rgen och man ser vart skadan Ă€r och hur omfattande den Ă€r. Är det ingen skada, ja dĂ„ rinner fĂ€rgen bara av.

Uppsöker man inte veterinÀr kan det vara vÀldigt smÀrtsamt för kaninen att leva med detta, det kan Àven uppstÄr allvarligare komplikationer om man vÀntar för lÀnge. Det Àr alltid viktigt att kontakta veterinÀr nÀr man ser att nÄgonting Àr fel.

Skulle det vara en liten skada pÄ hornhinnan kan man enkelt behandla det med antibiotika ögondroppar. Vanligtvis brukar man ge ögondroppar med atropin till andra djur, det förebygger djupare in i ögat. Men eftersom kaniner bildar ett enzym som bryter ned atropin Àr det ingen ide att ge detta.

Är det en allvarlig skada kan man behöva operera. Finns det lösa flikar pĂ„ hornhinnan mĂ„ste man ta bort dem.

Efter ett par dagar ska man följa upp behandlingen för att se att allt lÀker som det ska, man fÀrgar ögat igen för att se att sÄret har krympt. HornhinnesÄr brukar lÀka sÀtt snabbt.


Om sÄret berodde pÄ skrÀp eller ögonhÄr som vÀxt inÄt mÄste man ta bort detta. Man brÀnner bort ögonhÄr och har kaninen inrullade ögonlock opererar man detta.

Se till att kaninens miljö Àr sÄ sÀker som möjligt, se till att det inte finns vassa föremÄl eller annat dylikt i buren som kaninen kan skada sig pÄ.

Kom ihĂ„g att kaniner döljer sjukdom vĂ€ldigt vĂ€l. Är du orolig för din kanins hĂ€lsa - uppsök veterinĂ€r!

Text: Nathalie MÄnsén © Kaninmagazinet 2014 Foto: Anonym Uppfödare

KÀlla: VeterinÀren.nu

555 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla

FASS

bottom of page