Det är lätt hänt att vid hantering av kaninen kan en hastig flyktreflex reda till att kaninen tappas eller sprattlar sig loss, detta kan leda till ryggskador i form av sträckning, diskbråsk eller kotfrakturer.
Kaniner är flyktdjur och har överlevnadsstrategier som går ut på att fly så fort som möjligt eller sitta så stilla som möjligt för att inte bli upptäckta.
De långörade djuren har mycket starka bakbensmuskler och kan utan problem sprattla sig lös i händerna, detta kan leda till att den skadar sig själv när den sprattlar med benen i luften - det skadar ryggen med tanke på bakbenskraften.
Inomhus kaniner har större risk för att få ryggskador om de går på halt golv, de förlorar fotfästet när dem blir skrämda och halkar omkring på golvet. De kan även råka ut för kala fläckar på tassarna (om man inte är noga med underlaget) samt klämskador, då dem sällan hörs när dem hoppar omkring är det lätt att dem skadar sig när dem är på upptäcktsfärd.
Symptomen på en skada kan variera från en lätt haltning eller rörelsestörning till en förlamning av bakbenen eller hela kroppen. Sitter det en skada högt upp påverkar det större delen av kroppen. Är det en mycket allvarlig skada som skett märker man att kaninen är chockad och stressad, stress märks genom snabb andning samt uppspärrade ögon.
Misstänker man skada bör man röntga ryggraden och testa kaninen reflexer. Skulle det visa sig att kaninens reflexer saknas och en eller flera kotor är brutna är det allra bästa för kaninen att få somna in. Även vid diskbråck och förskjutning av kotor rekommenderas avlivning. Man kan försöka behandla diskbråck, vid självläkning och med smärtstillande. Under läketiden ska man observera kaninen noga. Märker man att den har ont, svårt att hålla sig ren, släpar bakbenen etc, då bör man avbryta och tänka på vad som är bäst för kaninen.
Skulle kaninen svara positivt på detta, den rör sig som den ska utan att släpa något ben, håller sig ren, äter och verkar inte ha ont kan kaninen fortsätta leva ett bra liv, men man bör vara beredd på att den kan få ett kvarstående mindre handikapp.
Infektioner och parasitsjukdomar kan vara en vanlig orsak till förlamning och rörelserubbningar.
Mindre vanliga orsaker till förlamning kan vara tumör, blodpropp eller ledinfektion, tyvärr saknas det i de flesta fallen behandling för detta.
Lär dig hantera ditt djur korrekt, lyft och bär den på bästa sätt. Förhindra vistelse på hala golv eller miljöer där kaninen blir hotad och stressad.
Motion och foder är A och O. Fysisk aktivitet håller skelett och muskler i trim. Utevistelser på våren/sommaren är mycket bra då UV ljuset från solen gynnas kalkupptaget och stärket skelettet.
Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!
Text och Foto: Nathalie Månsén
Källa: Veterinären.nu
コメント