top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Ringorm

De allra flesta har hört talas om Ringorm, det kan både människor och djur drabbas av och det smittar från djur till människor och tvärtom.

Ringorm är en svamporsakad hudsjukdom, det är inte farligt men den tar tid att bli av med. Smitta sker via sporer som svampen bildar. Dessa sporer är mycket härdiga mot desinfektionsmedel och kan överleva länge i miljön. Det är vanigast att det drabbar unga djur, beroende på immunförsvaret och den skyddande hinnan djuret har på huden, den har inte hunnit utvecklats fullt ännu som på de äldre djuren. Symptom Pälslösa och kala fläckar, oftast på huvud, ben, tassar och vid klofästet. Klåda brukar förekomma. En del djur kan även vara smittbärare, utan att ha några symptom.

Ringorm på människa. Foto: Elin Sahlén Misstänker du ringorm måste du besöka veterinären (och doktorn själv) för att fastställa diagnosen. Diagnos ställs dels via utseendet på förändringarna men man kan även ta en odling för att bekräfta sjukdomen. Där kaninen är kal ska man smörja med salva mot hudsvamp och antifungika ges som medicin i munnen. Behandlingen tar ungefär fem veckor. Har man flera kaniner är det mycket viktigt att tänka på hygienen, oavsett om en eller flera kaniner är drabbade. Man måste även sanera miljön, rengöra alla utrymmen och tvätta alla tyger noggrant. Allt måste dammsugas och våttorkas, sedan ska det desinfekteras med virkon, det är ett medel som finns att köpa på bland annat granngården, det dödar ringorm bäst. Det finns tyvärr inte så mycket att göra för att förebygga ringorm eftersom man inte alltid vet vilka som kan bära på det. Det är mycket viktigt att alltid behandla sjuka djur och få diagnosen fastställd.

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2013 Källa: Veterinären.nu

186 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

FASS

bottom of page