Både yngre och äldre kaniner kan drabbas av njursvikt, på yngre kaniner kommer det oftast akut och beror på förgiftning eller liknande. På äldre kaniner kan det likaså där komma akut eller drabbas dem av kronisk njursvikt.
Orsaken till att dem får njursvikt från första början är oftast bakterieinfektion som till exempel pasteruella multocida, stafylokocker eller Encephalitozoon cuniculi.
Överskottning av kalk kan leda till njursvikt, för mycket D-vitamin i fodret. Det blir förfettning i njurarna som leder till övervikt eller tumörsjukdomar.
Blir kaninen förgiftad av några kemikalier kan det leda till njursvikt. Det kan vara någonting som kaninen fått i sig i hemmet, förgiftning kan även ske via felaktig antibiotikabehandling eller felaktig sövning- eller sederingspreparat.
De allra vanligaste symptomen är trötthet eftersom njurarna inte fungerar, dricker mycket mer än vanligt, kissar mycket, äter dåligt och magrar. Det händer att urinen är blodblandad och blodbrist kan uppstå.
Kaninen kan kissa blodfärgad urin utan att det är någonting fel, då beror det oftast på att den ätit någonting som till exempel morot. Det orsakas även av pigmentet porfyrin som utsöndras via njurarna. Det är normalt. Är man orolig kan man lätt se om det är blod i urinen via en urinsticka, då får man kontakta veterinär.
Genom blodprov och urinprov kan man fastställa diagnosen njursvikt, det kan vara mycket svårt att få urinprov på en kanin. Via blodprovet ser man via olika värden hur skadad njuren är, om det finns blodbrist eller infektion. Via urinprovet ser man om det finns blod i urinen och njurens förmåga att koncentrera urinen.
Man kan även röntga eller se på ultraljud om det finns förkalkningar, om njuren minskat i storlek eller andra förändringar.
Har kaninen blodbrist går det att behandla med erythropoietin för att få igång de röda blodkropparna, finns det någon annan bakomliggande infektion i kroppen ska man behandla den. Sedan får man avgöra om det är värt att behandla kaninen eller ej, beroende på hur långt det har gått och hur allvarlig situationen är. Prognosen akut njursvikt är bättre än kronisk.
Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!
Text och Foto: Nathalie Månsén Källa: Veterinären.nu
Comments