top of page
Skribentens bildKaninmagazinet

Nedärvning och mutationer

Vi har tidigare pratat om att gener överförs (nedärvs) från förälder till avkomma (unge). I denna artikel kommer jag gå igenom lite mer hur nedärvningen sker och jag hoppas kunna ge er en förståelse över vad som sker när ett foster bildas.

En cell blir flera Vi har i tidigare artiklar gått igenom hur celler ”försökar” sig. En cell blir till flera celler genom ”delning”. En cell delar sig och blir två celler, två celler blir fyra celler o.s.v. Ett finare ord för celldelning är ”Mitos”. Mitos kan delas in i flera ”faser” som beskriver vad som händer under delningen. Mitos - vanlig celldelning Mitos är den celldelning som alla våra celler utom könscellerna genomgår. Under mitosen bildas en identisk "dottercell" utav den urspungliga cellen. Detta går till på följande vis:

1. En cell med två kromosomer (i detta ex. 100% cellmassa) 2. Kromosomerna fördubblas, så att den nya cellen får lika mycket cellmassa som den ursprungliga (100 x 2 = 200% cellmassa) 3. En kopia av varje kromosom dras till varsin sida av cellen 4. Cellen har nu delats, resultatet är två diploida* identiska celler (kallade dotterceller) Meios - könscellernas celldelning Meios är den celldelning som könscellerna genomgår. Detta för att resultatet av celldelningen ska bli en haploid* cell. Denna cell ska endast ha hälften av den ursprungliga genuppsättningen (50% cellmassa), eftersom när sedan ett foster bildas slås mammans celler (50%) ihop med pappans celler (50%). Resultatet blir ett foster som har 100% cellmassa. Skulle könscellerna dela sig på vanligt vis skulle fostret få 200% cellmassa, vilket inte är möjligt. Meios skiljer sig inte så mycket från mitos. Man kan enkelt säga att meios är som två stycken mitoser, fast att kromosomerna inte fördubblas andra gången. Meios går till på följande vis:

1. En cell med två kromosomer (i detta ex. 100% cellmassa) 2. Kromosomerna fördubblas, så att den nya cellen får lika mycket cellmassa som den ursprungliga (100 x 2 = 200% cellmassa) 3. En kopia av varje kromosom dras till varsin sida av cellen 4. Cellen har nu delas, resultatet är två diploida* identiska celler (kallade dotterceller) (punkt 1-4 är samma som mitos, se ovan) 5. De två kromosomerna i den diploida cellen (från punkt 4.) delar sig och en kromosom från vardera par dras till varsin sida av cellen. 6. Cellen har nu åter delats, och resultatet är två (av varje cell bildas två nya), haploida* celler. * Haploid = betyder att cellen består av enkel uppsättning kromosomer. Dvs.. de sitter ej i par. När sedan ett nytt foster bildas kommer moderns gener (haploida cell) slås ihop med faderns gener. Resultatet blir att fostret blir diploid* *Diploid = betyder att cellen har kromosomer som sitter parvis. ett par består av 2st (di = 2) kromosomer, en från mamma, och en från pappa. Mutationer - När det blir fel Vi ska gå närmare in på vad mutationer är senare. Det jag vill nämna är att under celldelningen när kromosomerna fördubblas så kan fel ske. För att en ny cell ska kunna bildas måste den ursprungliga cellen ”kopieras” eller ”skrivas av”. Detta sker med hjälp av RNA. Denna process när DNA tråden skrivs av med hjälp av RNA kallas ”transkription”. Vi ska som sagt gå närmare inpå detta i senare avsnitt. Text och Bild: Sandra Magnusson

27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page