top of page
Skribentens bildKaninmagazinet

Medicinera din kanin

Ibland händer det att kaninen blir sjuk eller skadad på något vis. I vissa fall måste kaninen ha medicin i olika form. Här tänkte jag ta upp vad som är bra att tänka på och lite tips på hur du ska göra i vissa situationer. 

Kaniner är bytesdjur och har en stark flyktinstinkt. Även om kaninen känner sig trygg med dig kan något som att medicinera göra att kaninen blir rädd. Antibiotika ges oftast i tablettform eller som oral lösning (flytande) och ska alltså ges i munnen på kaninen. Det kan ibland vara lättar sagt än gjort. Vissa kaninerna tycker om medicinen och tar den själv. Gör den inte det gäller det för dig som ägare att vara smart och hitta på ett bra knep för att få i kaninen medicinen.  Tabletterna är oftast små och har du en kanin som accepterar att du petar vid munnen kan du försiktigt peta in tabletten i mungipan med antingen ett finger eller en doseringsspruta. Då tuggar förhoppningsvis kaninen i sig tabletten själv. Fungerar inte detta kan du krossa sönder tabletten och strö den över något gott, så slinker det förhoppningsvis ner.  Flytande medicin är enklast att få i med hjälp av en doseringsspruta. Du stoppar försiktigt in sprutan i mungipan och trycker in medicinen i munnen lagom fort, du märker om kaninen inte hinner smaska i sig det, då rinner det ut ur munnen.  I vissa fall protesterar kaninen verkligen till 100% och då kan man göra ett litet "kaninpaket". Du lindar då in kaninen i en handduk. Försök att även få in de fäktande framtassarna som gärna sparkar bort sprutan och hindrar dig från att få in den i munnen. 

Börja med att sätta kaninen på en handduk! 

Vik sen över handduken och kom ihåg att se till att framtassarna är innanför. Även rumpan ska vara inpackad. 

Att hålla handen över ögonen kan göra kaninen lugnare och du kan smidigt få i kaninen medicinen utan att bråka med den. 

Tänk på att alltid ha kaninen på ett halkfritt underlag och helst inte på något högt ifall kaninen skulle få panik och ramla eller hoppa ner. Att sitta på golvet är säkrast, men kaninen har lättare för att skutta iväg då.  Kaniner har väldigt känsliga magar, så medicinering kan lätt rubba tarmfloran. Därför är det viktigt att ge t. ex Critical Care, Fiberplex, Zoolac eller a-fil som hjälper till att bibehålla balansen i tarmen. 

Ögonen kan också behandlas och då med antingen salva eller droppar. Det bästa är att lägga ögonsalvan under övre ögonlocken och sen stänga ögat på kaninen o massera lite lätt så fördelas salvan i ögat. Dropparna droppas i ögat o samma sak där så stänger du kaninens öga o masserar lite lätt.  Öron är inte så jättevanligt att man behandlar men det händer, och då är det med någon typ av örondroppar. Droppa ner i hörselgången och försök vara med så inte kaninen viftar direkt på öronen, då kommer dropparna flyga ur. Massera lite lätt runt öronbasen och neråt. Om du lyser med en lampa ner i örat kan du se om dropparna inte sjunkit ner i örat ännu, då masserar du lite till, tills du inte kan se dropparna. 

Ge kaninen någon belöning efteråt så kommer den förhoppningsvis förknippa medicineringen med något positivt.

Nedan följer en film som visar hur medicinering av kanin kan gå till: 

Text: Linda Gustavsson © Kaninmagazinet 2013 Bilder: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2013 

211 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page