Kaninens mage är väldigt känslig och kan av olika anledningar hamna i obalans! Ett allt mer vanligt problem som tillstöter är ett så kallat magstopp!
Hur märker man då att ens kanin har råkat ut för detta? Vanligtvis vill kaninen varken äta eller dricka. Den sitter ihopkurad i ett hörn och kan inte bajsa. För att ännu mer vara säker på att kaninen verkligen har magstopp är att tempa den, då den får låg temp. Ligger tempen under 36 grader är det verkligen akut!
Det du som ägare själv kan göra är att först och främst släppa ut kaninen i en hage och se om kaninen vill röra på sig, för i tidiga stadier kan bara rörelse göra att tarmmotoriken kommer igång igen. Hjälper inte det är det viktigt att påbörja behandling på en gång. Tänk på att försöka vara lugn, då kaninen har väldigt ont och säkerligen redan är väldigt stressad av bara det. Sätt kaninen på ett stadigt underlag och gärna på ett inhägnat område ifall den skulle protestera och skutta iväg. Ibland är gaser i magen inblandat och kan inte komma ut pga att tarmrörelserna avstannat. Och ja, kaniner kan faktiskt fisa. Miniform, som finns att köpa på apoteket, är till för spädbarn som har kolik. Ge 10 droppar av det i munnen på kaninen med hjälp av en doseringspruta. Paraffinolja (går även bra med matolja) ges 2-3 milliliter åt gången i munnen, men var försiktig så kaninen inte andas in oljan. Kaffe (svalt, ej varmt) är laxerande och funkar aktivt mot såväl gaser som förstoppning, men ska ges med försiktighet.
Fortsätt med att massera magen på din kanin. Sätt kaninen med huvudet emot dig och lägg sen handen på höger sida (framifrån sett) så kommer du känna magsäcken som säkert är väldigt spänd och fylld. Massera försiktigt med några fingrar i cirkelrörelser uppifrån och ner. Sätt sen kaninen i ditt knä och ställ den upp så den står med baktassarna i ditt knä. Massera sen neråt. Efter det håller du upp kaninen vågrätt och skakar försiktigt fram och tillbaka. Låt den röra sig en stund om den vill det annars kanske du får hjälpa till lite, så kan eventuellt pluttarna börja ploppa ut igen. Gör de inte det kan du massera lite till och sen låta kaninen vila en liten stund, men lämna den inte utan uppsyn allt för länge då den snabbt kan bli sämre. Det är jättebra om du har ett stetoskop hemma för då kan du lyssna på kaninens mage o lyssna efter tarmljud. Ta även en temp igen för att se om den gått upp något, har den det är det ett gott tecken.
Var envis och ge inte upp i första taget, många gånger kan du klara av att få igång kaninens mage själv. Men blir kaninen snabbt sämre ska du självklart kontakta en veterinär omgående då utgången annars kan bli att du förlorar din vän. När magen är igång igen är det viktigt att bara ge hö och vatten till en början. Har kaninen lite dålig aptit på hö kan du stödmata med Critical Care, då det är viktigt att kaninen börjar äta så magen håller igång. Är även bra att ge någon typ av probotika som innehåller magens naturliga bakterier, .t ex Fiberplex, gärna i några dagar efter. För att undvika magstopp igen är det viktigt att utfodra sin kanin rätt, med hö som basföda. Att kaninen får röra på sig ordentligt, dagligen, är också otroligt viktigt!
Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!
Text och foto: Linda Gustavsson © Kaninmagazinet 2013
Yorumlar