top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Laktosintolerans

Hur många gånger har man inte hört eller läst att kaniner är laktosintoleranta? Men stämmer det och vart är faktan som ligger bakom det påståendet? Jag har varit i kontakt med Marianne Tornvall på Mälarens Smådjursklinik och fått svaret!


Dimjölk från däggdjur innehåller laktos. Alla diande ungar har ett enzym i kroppen som heter laktas som bryter ned laktosen så ämnet kan tas upp i kroppen. När ungarna slutar dia, slutar kroppen att producera laktas. Om vi skulle fortsätta ge ungarna laktosinnehållande kost efter de slutat dia(som vi människor gör med våra barn), kan kroppen fortsätta producera laktas. Dock är det inte naturligt för en kanin att efter avvänjning äta laktosinnehållande produkter, så det är absolut inget man ens ska fundera på att göra. 

Om man hårddrar begreppet är kaniner och andra digivande djur som slutat dia laktosintoleranta. Det kan ge symptom så som diarré, magont, att de blir väldigt allmänpåverkade eller att man inte märker så mycket. Det viktiga att få fram i detta är att kaniner INTE ska dricka mjölk, äta ost, keso eller annat som är onaturlig föda för dem. Bara för att en kanin äter något man ger den betyder det inte att det är bra för den. Kaniner är nyfikna djur som gärna smakar på de mest konstigaste saker. Med detta vill jag också säga att tipsen man fått av vissa veterinärer om att ge a-fil vid t. ex medicinering eller när kaninens mage av någon anledningen är i obalans, INTE ska följas. Ge då istället Pro Viva eller helst av allt de probiotika som finns att köpa på vissa djuraffärer och många djurkliniker.

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

Text & Bild: Linda Gustavsson © Kaninmagazinet 2014

99 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

FASS

bottom of page