Pälskvalster (Listrophorus Gibbus) och Mjällkvalster (Cheyletiella Parasitivorax) är vanliga problem hos kaniner. Särskilt under milda och fuktiga höstar. Kvalsterangrepp ger symptom som klåda, mjällig päls och kala fläckar.
Listrophus Gibbus sedd genom mikroskop. Foto & film: Angie Norberg
Pälskvalster/Pälsätarkvalster livnär sig av själva pälssttråna. Har man skarp syn är det möjligt att se dessa med blotta ögat när de krälar omkring i pälsen.
Mjällkvalster lever på huden och äter hudavlagringar vilket resulterar i mjällbildning. Mjällkvalstren själva kan endast ses genom mikroskop.
Kvalster trivs bäst där det är fuktigt, varmt och mörkt. Men tyvärr är de både långlivade och härdiga att klara perioder av minusgrader och torka. Honan har kapacitet att lägga mängder med ägg vilket gör att de kan föröka sig väldigt snabbt under gynnsamma förhållanden. Kaniner i alla åldrar och med alla olika pälsslag kan drabbas av kvalster. En angripen kanin kan smitta vid direktkontakt med andra kaniner, kontakt kanin-människa-kanin eller kanin-yta-kanin. Det brukar dock dröja ett tag innan kvalstren ger symptom. Först när kaninens immunförsvar blir nedsatt; till exempel på grund av stress (eller sjukdom), börjar parasiten märkas av. Stress kan orsakas av bland annat stökig omgivning, felaktigt foder eller genom otillräcklig stimulans (uttråkning).
Pälskvalster orsakar pälsavfall och kala fläckar, ofta med början runt svansområdet.
De första symptomen på mjällkvalster är att kaninen tappar päls i nacken. Håravfall som fortsätter bak över ryggen. Pälsen brukar lossna väldigt lätt och man ser mjäll i hårtussarna. Det är sällan som kaninen får allvarlig klåda, men tyvärr förekommer även sådana fall.
Mjällkvalsterangrepp. Foto: Fanny Arvendal
Misstänker du kvalster? Boka snarast tid hos din veterinär så att kaninen blir ordentligt undersökt och får rätt behandling mot ohyran. Vanligtvis skriver veterinären recept på Ivomec, Stronghold eller liknande. Behandlingen brukar pågå 1-2 månader eller en gång i veckan i 3 veckor, beroende av preparat. Det finns ett antal receptfria medel för ohyrebekämpning men flera av dem är eller kan vara skadliga för kaniner. Frontline är ett exempel som brukar vara ofarligt för hundar men dödligt för kaniner, så chansa inte utan åk till veterinären!
Hjälp kaninen genom att borsta bort lös päls och mjäll. Kamma gärna igenom pälsen med en tät luskam. Om du håller till över ett ljust underlag kan du kanske se att det faller ut kvalster. Glöm ej att rengöra borstar och kammar efteråt.
Det är viktigt att behandla samtliga individer om det finns flera kaniner i hemmet, för även om de inte uppvisar symptom (ännu) är risken stor att de också bär på kvalster.
Burar och ytor där kaninerna rör sig skall saneras grundligt och städas ofta under behandlingsperioden för att minska risken för återfall. Allt strö och hö skall bytas och inredningen skuras och diskas. Det kan bli mycket jobb men det lönar sig att vara noggrann.
Givetvis ska kaninerna inte tas med på utställning/tävling när man drabbats av kvalsterangrepp.
Foto: Fanny Arvendal
Dessa kvalster angriper inte människor men vi kan vara allergiska mot enzymer i deras avföring.
Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!
Text: Nathalie Månsén & Anita Ekman © Kaninmagazinet 2013
Comments