top of page
Skribentens bildKaninmagazinet

Kloskador

Det är lättare än vad man tror att klippa för mycket när man klipper klorna på sin kanin, då kommer man åt pulpan och det kommer blod. Som kaninägare oroar man sig oftast mer än vanligt, blödningen slutar oftast inom ett par minuter och det går att stoppa lätt med potatismjöl eller med preparat som "blodstopp" eller "blood stop swab", finns att köpa på bla. Gnagarboden. Om kaninen fastnar med klon i burinredningen eller liknande kan det bli allvarligare skador.

Har man klippt för långt på klon bör man hålla uppsikt, men behöver inte kontakta veterinär. Att vänta med att sätta kaninen i en bur med spån är att rekommendera, då är risken mindre för att smuts ska fastna i såret och skapa infektioner. Ger inte blödningen med sig bör man kontakta veterinär för att få hjälp, då kan man bränna klon, för att göra detta ska kaninen sövas.

Vissa skador orsakas av kaninen själv, den fastnar någonstans och sedan rycker i tassen av panik vilket orsakar skadan. Det finns några sjukdomar som kan göra vävnaden i själva klon skörare och självfallet uppstår skador mycket lättare då, dock är dessa sjukdomar ovanliga hos kaniner.


Det finns tyvärr en kloskada till som orsakas av människan. Om man inte klipper sin kanins klor när man ska så kan klon börja växa fel, gå av, ruttna, växa in i foten etc. Att gå på långa, snurrväxande klor gör mycket ont på kaninen. Pulporna kan även växa ut en bra bit i klon om man tillåter den växa för mycket, det måste man ha i åtanke om man ska klippa ner en misskött kanins klor. .Vissa hävar att man då ska klippa i pulpan varje gång man klipper klorna för att få ner klorna till en hälsosam längd, andra menar att man bara ska se till att klippa nära och väldigt ofta.

Varje gång man råkar klippa i pulpan så finns en risk att bakterier tar sig in och orsaka en infektion i klobenet. Man bör därför aldrig med avsikt klippa i pulpan.

Klon har blivit så lång att den delvis gått av vid roten och dött, men hänger kvar i lite vävnad nere vid roten.

Efter att en skada skett kan klon börja blöda, vara bruten, peka snett eller till och med vara krossad. Har kaninen gått med skadan ett par dagar kan det ha uppstått en infektion, då kan det rinna var och lukta illa av klon, hela klokapseln kan lossna. Har skelettet blivit angripet vid infektion är det bättre att amputera tån. Antibiotika sätts in.

Även om kloskadorna inte verkar så allvarliga är det bra om man uppsöker veterinärhjälp för att fastställa att det inte är infekterat om man har minsta misstanke.

Det är lätt att ställa en diagnos vid veterinärsundersökning. Är skadan allvarlig och klon infekterad brukar man rekommendera röntgen.

Det är svårt att förebygga olyckor men försöker man ge kaninen en bra miljö som är säker så är risken liten. Det är inte bra om det finns smala springor i kaninburens botten eller inredning. Man ska även hålla klorna kortklippa så de inte fastnar lika lätt på olika ställen. Är man osäker på kloklippning eller har en sprattlig kanin kan man få hjälp hos veterinären eller hos en uppfödare.

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

Text: Nathalie Månsén Foto: Emma Almquist Källa: Veterinären.nu

1 832 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page