Som kaninägare är det inte helt sällan man stötter på en veterinär som inte har de rätta kunskaperna när det kommer till kaniner. Under veterinärutbildningen läggs väldigt lite fokus på just mindre sällskapsdjur. Vill man som veterinär lära sig mer om kaniner och andra smådjur krävs det oftast fördjupning på egen hand.
Kaniner klassas inom veterinärmedicinen som "exotiska djur". I denna grupp ingår kaniner, smågnagare, iller, reptiler och fåglar. Nedan följer en lista över veterinärer som är specialiserade på kanin och en annan med övriga veterinärer och kliniker som rekommenderats av kaninägare. Vi har letat och hört oss för bland kaninägarna, men troligen finns det en del vi har missat.
Specialiserade inom kaniner (Exotiska djur)
Leg. vet. Marianne Tornvall
"Svensk veterinärexamen 1996. Medlem i Association of Avian Veterinarians och Ass. of Exotic Mammal Veterinarians. Marianne har från första början intresserat sig för och arbetat med exotiska sällskapsdjur." (Läs mer på hemsidan)
Mälaren Smådjursklinik
Märsta/Uppsala
Tfn: 08-592 540 80
Hemsida: http://www.malarensmadjur.se/
Email: kontakt@malarensmadjur.se
Leg. vet. Cecilia Trägårdh
"Jag tog examen från veterinärhögskolan i Uppsala, december 1993. Under slutet av 1990-talet arbetade jag som veterinär i England och blev där intresserad av att utbilda mig mer på fåglar, kaniner, gnagare och reptiler. Sedan dess har jag inriktat mig på att arbeta med dessa djurslag. Detta har inneburit mycket resande utomlands eftersom endast ett fåtal kurser erbjuds i Sverige. Varje år går jag olika kurser inom fågel-, kanin-, reptil- och gnagarmedicin." (Läs mer på hemsidan)
Fågel & Smådjurskliniken
Lomma/Skåne
Tfn: 040-460 560
Hemsida: http://www.fagelkliniken.se/
Email: info@fagelkliniken.se
Leg. vet. Bo Runsten
"Bo har arbetat på Blå Stjärnan i tjugo år och är kanske mest känd för sitt arbete med exotiska djur. Han startade för snart sjutton år sedan upp Blå Stjärnans exotiska smådjursavdelning och har alltsedan dess ägnat sin tid åt att utveckla vården för fåglar, exotiska däggdjur, herptiler (reptiler och amfibier) samt fiskar!" (Läs mer på hemsidan)
Blå Stjärnans Djursjukhus
Göteborg
Tel: 031-65 35 00
Hemsida: http://www.blastjarnan.se/kontakt/ Email: info@blastjarnan.se
Leg. vet. Lis-Marie Johansson och leg. vet. Cesar Guevara Djursjukhuset Jönköping
Jönköping
Tel: 036-34 18 80
Hemsida: http://www.djursjukhusetab.se
Email: reception@djursjukhuset-jonkoping.se
Övriga kliniker som rekommenderats
- Strömsholm Djursjukhus
- Djurkliniken Roslagstull
Stockholm
Tfn: 08-612 57 60
- Alingsås Djurklinik
Sagt om kliniken: "När jag praktiserade där fick dem inte in så många kaniner, men veterinären och sköterskorna tog väl hand om dem som var. Vet att dem kan sin sak då en av djurvårdarna där själv är uppfödare."
Hemsida: http://www.alingsasdjurklinik.se/
- Leg. vet. Helene Alm, Tyresö veterinärklinik.
Sagt om Helene: "Hon hade en föreläsning i kaniners sjukdomar för oss i Stockholms läns kaninavelsförening nu på vårat höstmöte i helgen. Jag tror att det viktigaste var att hon faktiskt verkar ha ett genuint intresse för kaniner och verkar följa forskning och utveckling i vården av kaniner runt om i världen."
"Många veterinärer är duktiga men har inte förståelse för uppfödares "syn" (att allt inte måste räddas) vilket Helene verkade ha!"
Hemsida: http://www.tyresodjurklinik.se/
- Hans på Lötsberga Djurklinik Sagt om Hans: "Om han inte vet något tar han hjälp, och hans engagemang är fullständigt." Hemsida: http://www.lotsbergadjurklinik.se/veterinar.html
- Sofie, Vettris i Nyköping.
Sagt om Sofie: "Hon är ung, nyfiken, är ofta iväg på utbildningar och föreläsningar där kaniner är en stor del utav det. Kunnig och vettig på alla sätt. Månar om djuren och ger sig inte i första taget, hon vill verkligen ta reda på vad problemet är!"
Hemsida: http://www.vettris.se/
- Ekens Djurklinik, Skövde
Sagt om kliniken: "Mest kaninkunniga veterinärerna i Skövde finns på Ekens djurklinik. Liten, trevlig klinik där man blir väl bemött. Kan bl. a. kastrera honor. Rimliga priser." Hemsida: http://www.ekensdjurklinik.se/
Anledningen till att kunskapen brister hos många veterinärer är utöver den lilla kunskap man får i utbildningen också att dessa djur inte prioriterats på samma sätt som hundar och katter när det kommer till forskning. För att ett djurslag ska höja sin status inom forskningen krävs det att djuret har ett visst ekonomiskt värde, att djurägarna är villiga att betala en dyr behandling. Tack och lov är detta något som blivit mycket bättre på bara några år vilket ökar efterfrågan på avancerad veterinärmedicin för dessa djurslag. På så sätt kommer det hela tiden ny forskning som kan hjälpa veterinärerna att hjälpa våra kära kaniner, och andra exotiskta husdjur.
//Kaninmagazinet
Comments