Precis som med avel på andra djur förändrar vi djurarter, bl. a har vi avlat fram hängande öron på kaniner vilket gjort att öroninfektioner ökat. Med hängande öron täpps hörselgången till vilket gör att ljudvågorna hindras från att tränga in, medan bakterierna också trivs i en varm och fuktig miljö som uppstår när öronen hänger. Kaniner har naturligt öronvax som vanligtvis passerar ut ur öronen, men med hängande öron förhindras detta vilket gör att vaxet blir kvar och gör att bakterierna trivs ytterligare.
Vid snuva kan bakterier sprida sig från näshålan till mellanörat, och kan om trumhinnan brister sprida sig till ytterörat eller in mot innerörat. Pasteurella multocida är en vanlig bakterier som kan ligga bakom öroninfektioner, men det finns såklart fler bakterier som kan vara orsaken. Pasteurella multocido är i första hand en luftvägssjukdom men kan sätta sikte till invertes organ och till nervsystemet. Bakterien är smittsam men är så vanlig bland kaniner idag att den anses höra till den normala bakteriefloran hos kaniner. Många kaniner lever med bakterien utan att bli sjuka.
Symptom på öroninfektion kan vara klåda, huvudskakningar och i vissa fall kan det även lukta illa i örat och man kan se ett vitgult sekret nere i hörselgången. Om bakterien spridit sig till innerörat kan kaninen få balansrubbningar, huvudlutningar, rullningar och i värsta fall epilepsiliknande anfall. Det kan även bildas bölder, som en svullnad vid öronbasen.
Diagnos ställs efter undersökning med otoskop och efter röntgen som man använder för att se hur långt infektionen spridit sig. Odling (prov från örat) är bra att ta så man får veta vilken bakterie det är som orsakar symptomen.
Öroninfektioner som upptäckts i tid kan behandlas med rengöring och örondroppar direkt i örat. Men om infektionen spridit sig längre in i örat sätts oftast allmän antibiotika in (som man ger i munnen). Vid svårare fall där böld eller neurologiska rubbningar uppstått kan det krävas operation. Självklart går det att förebygga infektioner i öronen. Dels att inte köpa en kanin med hängande öron, men har du en så är det bra om man rengör öronen. Använd då öronrens som finns till hund och katt. Finns att köpa hos veterinär och i vissa djuraffärer. Man droppar ner det i örat, masserar en stund och låter sen kaninen ruska på öronen så brukar man kunna torka bort vax och sekret i öronlappen med en bomullstuss. Du kan anända tops, men det ska ALDRIG användas ner i hörselgången.
Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!
Text och Foto: Linda Gustavsson © Kaninmagazinet 2014 Källor: http://www.veterinaren.nu/kanin/sjukdomar/oronen/oroninfektion-kanin http://www.veterinaren.nu/kanin/sjukdomar/infektioner-och-parasiter/pasteurellos-kanin
Kommentare