top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Inavel del 5 - Inavel ökar andelen homozygota genpar

Nu har vi kommit till del fem i artikelserien om inavel. I denna del får du nytta av kunskaperna i del fyra i denna artikelserie, om homozygot och heterozygot.

Inavel – ökar homozygotigraden – minskad genetisk variation

När man inavlar får avkomman samma gen i dubbel uppsättning. Detta har vi gått igenom tidigare. Om du tittar på den inavlade ungens gener i bilden nedan så ser du att den lila genen finns det två stycken av. Alltså är denna unge homozygot i ett av sina genpar för den lila genen.

Inavel ökar chansen att samma gen kommer i dubbel uppsättning i genparet = homozygot (två lika varianter av gener(alleler) i genparet). Alltså ökar inavel chansen att fler genpar blir homozygota = ökad homozygotigrad.

Jämför med en kanin som inte är inavlad. Den är heterozygot i båda genparen som visas i bilden. Som du kan se har kaninen som inte är inavlad flera olika gener (4st – 4 olika färgkulor/gener). Den inavlade individen har endast tre olika gener (3st olika kulor/gener), då den lila genen finns x2.

Inavel leder alltså till att fler genpar blir homozygota. Det blir färre varianter av olika gener – färre alleler. Detta minskar variationen av gener, även kallad genetisk variation. Detta är den främsta nackdelen med inavel.

Text och bild: Sandra Magnusson

54 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page