top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Inavel del 4 - Heterozygot och homozygot

Detta är fjärde delen i artikelserien om inavel. Denna gång ska vi gå igenom ytterligare uttryck som är till hjälp för att förstå vad som sker då man inavlar.

Heterozygot och homozygot

Inavel gör som du kan se ovan att samma gen kommer i dubbel uppsättning i genparet. Genpar är något jag inte tagit upp men det är inte så komplicerat. Nedan kommer även en förklaring på ”heterozygot” och ”homozygot” två begrepp som är bra att känna till för att förstå följderna av inavel.

Genpar

Alla gener sitter ihop 2   och 2 i par, så kallad ”genpar”. Därför man ex. inom   färggenetiken skriver ”Bb” då genen ”B” och genen ”b” bildar ett genpar ”Bb”


Heterozygot

Generna i genparet är olika. Om vi använder färgkulorna som ”gener” så kan det t.ex. se ut såhär:

Om vi skriver med bokstäver (en bokstav för varje gen) så blir det ex.   ”Gg” ”Aa” ”Bb” = olika bokstäver då generna är olika i genparet.

Homozygot

Motsatsen till heterozygot. Generna i genparet är lika (ex. två röda   gener i genparet = samma gen i dubbel uppsättning).

Med bokstäver: ”aa” ” bb” ”GG” ”gg” BB”


Egentligen är det inte olika gener, utan det är samma gen men olika ”varianter” av samma gen som vi talar om. Detta har ett finare namn nämligen, ”allel”.


Allel = genvariant. Ex. ”Bb” är två alleler = två varianter av samma gen (genen B).


Förstår du skillnaden mellan heterozygot och homozygot?

Heterozygot = två olika alleler i genparet – varianter av gener (olika bokstäver, eller olika färger på figurerna som vi låtit representera gener) – ex ”Bb” ”Aa” ”Gg”

Homozygot = två lika alleler (varianter av samma gen) i genparet – ex ”bb” "BB" "GG" "gg" "AA".

Text och foto: Sandra Magnusson

24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page