Artikelserien om inavel fortsätter. I föregående artikel gick vi igenom hur gener nedärvs och att man får hälften av generna från fadern, och den andra hälften från modern. Men vad är det som avgör vilka gener som nedärvs?
Slumpen
Vilka två gener av faderns totalt fyra gener som ungen ärver från sin pappa avgörs av slumpen. Det är alltså ingenting vi kan styra.
Detta är också anledningen till att syskon inte ser helt lika ut. Ofta så delar du och dina syskon några drag som är identiska medan ni på andra plan är helt olika. Detta beror på att slumpen avgör vilka gener som du och dina syskon ärver från era föräldrar. Som du kan se i bilden nedan så ärver inte ungarna samma del från sina föräldrars gener (samma 2gener av förälderns totalt 4 gener). En del gener delar syskonen men inte alla gener.
Inavel – samma gen i dubbel uppsättning
Så vad är skillnaden mellan parning av två djur som inte är släkt med varandra, och parning mellan två besläktade (besläktade här = djur som är släkt med varandra) djur?
Vi låter unge 1 och unge 2 i exemplet ovan få en kull. Följande sker:
Titta på ungens gener. Ser du?
Den lila "genen" finns nu hos ungen i dubbel uppsättning. Detta är vad som sker med generna hos en inavlad individ. Om du ser tillbaka till bild 1 så kommer den lila genen här från en enda individ (mormor). Hos den inavlade individen är det alltså inte två likadana gener utan det är faktiskt samma gen i dubbel uppsättning (2 kopior av samma gen).
Text och foto: Sandra Magnusson
Comments