Om din kanin sitter stilla och skjuter rygg, har uppblåst mage som gör ont och är hård vid beröring kan det vara symptom på förstoppning eller trumsjuka. Kaninen äter inte och det kommer ingen avföring eller om det kommer så är det väldigt små, mörka ”kulor”.
Förstoppning som det heter i folkmun, eller magatoni som veterinärerna kallar det, kan bero på för lite motion eller felaktig kost, för lite fibrer och för lite vatten. Det kan även bero på växling av foder, från grönfoder till torrfoder till exempel. Vid fällning eller sjukdom är kaninen extra känslig och förstoppning uppkommer lättare. Atoni betyder att magen och/eller tarmen inte fungerar som den ska. Vid riktig förstoppning finns det ett hinder i magen som gör att det helt enkelt inte går att bajsa eftersom tarmen inte fungerar, det är stopp. Kaninen kan försöka och försöka, men det går helt enkelt inte.
Detta kan du prova om du misstänker förstoppning: Direkt: Få i kaninen vatten, gärna något fiberrikt grönt som den kanske äter av sig själv (ex groblad), annars, critical care. Är kaninen gasig, ge paraffinolja eller ännu hellre miniform i droppform. På sikt: Förbättra kost, dvs ge mer hö och fiberrikare pellets och ge mer motion.
Man kan köpa hem Minifom som finns receptfritt på apoteket. Det är ofarligt och hjälper till att binda gas i magen och tarmen, vilket lättar på trycket och även smärtan. Köp i droppform för bebisar (det står i kyl, så man brukar behöva fråga personalen efter det) och ge 5 droppar till att börja med.
Byt ut ströet i buren till ofärgat hushållspapper så ser man exakt hur mycket spillning som kommer.
Om man ger bra foder, alltid tillgång till vatten och ger kaninen mycket motion så är det osannolikt att förstoppning uppkommer hos en, i övrigt, helt frisk och kry kanin.
OBS! Har inte din kanin bajsat på 1 dag så är det ett akut fall och du måste kontakta veterinär direkt
Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!
Text: Nathalie Månsén Foto: Ellen Edling Denna artikel är läst och godkänd av Gunnel från Djurkliniken Roslagstull.
Comments