top of page
Skribentens bildKaninmagazinet

Fästingar

På våren och sommaren släpper många kaninägare ut sina kaniner i stora gräshagar och livet är underbart för både kanin och ägare. Men när kaninen ska sättas in för natten gör många upptäckten att det sitter fästingar kring kaninens ögon och nos samt på öronen. Vad ska man göra? Är det farligt? Det och lite till får du läsa om i denna artikel som handlar om en av de absolut vanligaste parasiterna som ger sig på våra kaniner.

”Fästingen är ett litet leddjur, släkt med kvalster och spindeldjur. Den trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser – gärna lövskog med tät undervegetation. Fästingen lever 2-3 år och utvecklas från någon tiondels mm som larv till 3-4 mm som vuxen” – fasting.nu Det är dock inte bara i lövskog fästingen kan hittas, högt gräs är som vi alla vet en vanlig plats att drabbas på. Efter att ha varit i sådana områden ska du alltid göra en kontroll av din kanin efter fästingar samt gärna någon timme efter kaninen skuttat runt eftersom att det kan ta tid för fästingen att krypa till ett ställe på kanin där den kan sätta sig och suga blod. Några av de irritationer eller skador som fästingen kan åstadkomma hos kaniner är följande; - Allmänna irritationer så som att det kliar och svullnar upp lite. Oftast inget att oroa sig för om det inte blir väldigt rött och sårigt när kaninen kliar sig. - Spridning av sjukdomar, så som kaninpest (myxomatos) och harpest (tularemi). Ju snabbare man får bort fästingen desto bättre är det. De obehag och åkommor som kaninen kan få av fästingen blir mildare eller elimineras om fästingen tas bort direkt. Det bästa är såklart om du ser dem och tar bort dem redan medan de kryper omkring i pälsen.


Speciell fästingsnara som kan köpas på bland annat djuraffärer, det finns även andra hjälpmedel för att få bort fästingar.


Fästingarna tas bort med naglarna, pincett eller speciella fästingborttagare som kan köpas på de flesta djuraffärer. Helst ska man få bort hela fästingen, huvud+kropp, eftersom att det minskar infektionsrisken. Får man inte bort huvudet och kaninen verkar bli irriterad av det så får man vänta lite tills huvudet stöts ut av kaninens immunsystem och därefter försöka igen, samt tvätta såret såklart.

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär! Text; Emma Almquist Källa; http://www.veterinaren.nu

127 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page