Kaniner som bor utomhus utsätts för kalla vintrar och sträng kyla. De behöver inga uppvärmda utrymmen om de bor i bra burar som är dragfria och har gott om isolerande strö i sina krypin. De är mycket mer härdigare mot kyla än mot värme. Om kaninen är sjuk eller det händer en olyckshändelse med vattnet kan kaninen lätt få frostskador. Frostskador uppstår när en utekanin kommer i kontakt med vatten under riktigt kalla dagar. Vädurskaniner kan lätt råka doppa öronen i dricksvattnet om de finns skål. örontopparna kan då förfrysa, likaså om andra kroppsdelar blir blöta. Det är mycket sällsynd att en kanin fryser ihjäl.
Om ytterörat är frostskadat kommer huden att mörkna och torka ihop. Misstänker man frostskada ska man kontakta veterinär för en undersökning. Om det visar sig att det är en frostskada är det oftast försent att rädda. Då måste man operera bort den skadade vävnaden. Misstänker man en frostskada vid ett tidigt stadium är det viktigt att man inte värmer upp den för snabbt. Har skadorna blivit infekterade brukar veterinären sätta in antibiotika och smärtstillande.
För att se till att detta inte händer är att ha kaninen i rätt typ av utebur och se till att den alltid har det torrt och rent i hela buren. Hålla koll runt vattenskålen och se till att den är konstruerad så att kaninen inte blöter ner sig när den dricker.
Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!
Text: Nathalie Månsén Foto: Aynas Bassiri
Comments