Fetma kan drabba en kanin på många olika sätt, dels mår den inte alls bra, den får ömma leder, risken för trycksår ökar, den får svårt att rengöra sig, den blir lättare stressad och risken att få cancer ökar. Därför är det viktigt att ge sin kanin rätt kost och mycket motion. En överviktig kanin har svårt att ta hand om sig själv. På grund av att den är så rund når den inte att tvätta sig själv överallt. Det kan fastna bajs i anus som sedan byggs på och byggs på, vilket leder till att det sedan blir en stor kaka av avföring vid kaninens bak. Sedan vid utevistelse drar sig flugorna till kaninens illaluktande bak och där lägger flugorna ägg som kläcks till fluglarver, det kan vara dödligt. I värsta fall kryper dessa fluglarver in i kaninen och äter upp den inifrån, en långsam och plågsam död.
Dessutom leder fetma hos kaniner till många av de sjukdomar och problem som tillståndet gör hos oss människor. De som nämns i inledningen är bara några plågsamma exempel på vad man utsätter kaninen för när man låter den bli överviktig.
Kaninen kan även inte äta sin blindtarmsavföring vilket är mycket viktigt för näringsintaget.
Foto: Linnéa Hallbeck
Fetma orsakas av fel kost. Vet man inte hur mycket pellets sin kanin ska ha finns det många bra sidor på internet man kan läsa på, fråga på forum eller rådfråga med sin veterinär, likaså vilket foder som passar sin kaninras och individ bäst. Gnagarblandningar ska man aboslut inte ge då dem innehåller för mycket socker, fett och kolhydrader, att ge kaninen detta är som att vi människor skulle leva på pizza varje dag. Börja med att dra ner på pelletsen succesivt och sedan bara ge vatten och hö. Bist på motion bidrar till fetma. Desto fetare kaninen blir desto mindre vill den göra. Kaninen måste få sträcka på benen och utforska, komma ut ur sin bur och hitta på saker. Man kan inskaffa olika leksaker till kaninen eller göra dem själva, toalettrullar brukar vara populärt. De behöver även vara ut och skutta, gå på promenad i koppel eller ordna en hage. Promenad i skogen är väldigt bra eftersom det är ojämn mark. Spring med kaninen i uppförsbackar och nedförsbackar för att träna kondition och muskler.
Hoppning är även ett bra aktiveringssätt.
Foto: Linnéa Hallbeck
En del kaniner har lättare att lägga på sig vikt, det ligger i generna. Precis som med oss människor. Vissa blir inte överviktiga oavsett hur dålig kost de får och hur dålig miljö de vistas i. Har man en kanin som lägger på sig vikt väldigt lätt bör man överväga att sluta ge pellets och enbart ge vatten, hö och ersätta pelletsen med torkade örter och grönsaker. Alla kaninägare vet hur svårt det är att stå emot en kanin som vickar på näsan, ställer sig på bakbenen när dem känner doften av någon godsak, det går ju inte att säga nej. Som kaninägare har man ett stort ansvar, att se till vad som är bäst för dem och se till att de mår så bra som det bara går! Det innebär att man ibland måste säga nej och inte ge den söta godbiten.
Foto: Linnéa Hallbeck
Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!
Text: Nathalie Månsén
コメント