top of page
Skribentens bildKaninmagazinet

Diarré

Hur du märker att din kanin har diarré är att du hittar avföring i buren som är mjuk och kletig. Det är sällan kaniner har riktig diarré, då är den flytande. Det är vanligast hos unga kaniner som nyligen bytt hem. Diarré kletar ner kaninens analöppning och luktar illa, det fastnar även lätt i pälsen och kaninen får minskad aptit.

Det finns olika typer av diarré. Nattavföring/cecotrofer och äkta diarré. Det förstnämnda orsakas oftast av för mycket torrfoder och för lite hö. Även av de saker som nämns nedanför. Vid lös nattavföring är det vanligt att kaninen har fast avföring under dagen men andra tider under dygnet är det kletigt och fastnar i baken.

Äkta diarré, lös avföring dygnet runt förekommer nästan aldrig hos tamkaniner. Det kan ske på ungdjur som nyligen bytt hem. Den vanligaste orsaken då är inälvsparasiten coccidios

Olika orsaker till Diarré: - För mycket grönsaker Det är vanligt att ungdjur drabbas av diarré då man ökat grönsaksmängden för snabbt eller gett dem för mycket på en gång, kaniner har väldigt känsliga magar så man ska alltid vara försiktig vare sig det är ett ungdjur eller vuxen kanin. Om ditt djur fått diarré pga grönsaker ska du sluta ge det helt och hållet. Ge bara hö och vatten tills avföringen blir normal igen. Har kaninen fortfarande diarré efter 2 dagar bör du kontakta veterinär.

- Foderbyte Kaniner kan få diarré om du byter foder och börjar ge den det för snabbt. Börja med att blanda ut det nya fodret med det gamla, små mängder i början och sedan kan du börja öka. Kom ihåg att kaninen alltid ska ha tillgång till hö.

- Felaktig kost En av de vanligaste orsakerna är att kaninens kost är fel. Fodret man ger är en fiberfattig, energi och fettrik kost. Det gör att slemhinnan i tarmen kan bli underutvecklad, immunförsvaret blir dåligt och de nyttiga bakterierna trivs inte. Se till att ge kaninen fiberrik kost med bra hö.

- Stress Kaniner är väldigt stresskänsliga och påverkas mer än vad man tror. Om din kanin är ute är det stör chans att den kan känna hot från olika rovdjur, hundar, katter, fåglar, rävar m.m. Den kan även bli stressad av att bo tillsammans med för många kaniner på för liten yta, se alltid till att ha så stor yta som möjligt. Om kaninen redan har en annan sjukdom kan även det framkalla stress.

Hur du behandlar diarré hos din kanin Ta bort allt foder och ge djuret endast hö och vatten, ibland kan det underlätta att ge kokt ris. Det är viktigt att kaninen dricker mycket, 100 ml vätska per kg kroppsvikt per dag. Om din kanin verkar hängig eller sjuk och diarrén inte har försvunnit efter två dagar (absolut maxgräns) ska du kontakta veterinär. Om det finns blod i avföringen ska veterinär kontaktas genast. Det är mycket viktigt att kaninen har rent och torrt i buren.


Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

Foto:http://sweetyskaniner.weebly.com/ Text: Nathalie Månsén

Denna artikel är läst och godkänd av Gunnel från Djurkliniken Roslagstull.

415 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page