Diabetes är inte så vanligt på kanin, men det kan förekomma! I denna artikel ska vi gå in på varför diabetes uppstår, vad vi kan göra för att undvika att kaninen får det och vad som kan göras om kaninen får det!
I bukspottkörteln finns de Langerhanska öarna, där betaceller finns som bildar insulin. Insulin och glukagon är ett blodsockerreglerande hormon i kroppen, men har olika uppgifter. Insulin utsöndras för att få ordning på förhöjda nivåer av glukos i blodet, medan glukagon utsöndras vid sänkta blodsockernivåer i blodet. Insulinet utsöndras i blodcirkulationssystemet för att reglera glukoshalten och stimulera upptaget av glukos i cellerna. Det är när funktionen i bukspottkörteln som utsöndrar insulin inte fungerar som den ska som diabetes uppstår. Då minskar insulinet och en ökning av glukagon uppstår.
Hos människor finns det 2 typer av diabetes: - Typ 1: beror på att betacellerna har angripits av kroppen eget immunförsvar och förstörts. Kroppen kan inte tillverka sitt eget insulin. - Typ 2: den vanligaste typen och kommer oftast i vuxen ålder. Typ 2 kan vara ärftlig, men kan även bero på levnadsvanor. Övervikt, högt blodtryck, rökning och stress kan bl. a öka risken för att få sjukdomen.
Foto: Linnéa Hallbeck
Diabetes anses vara en ovanlig eller till och med obefintlig sjukdom hos kaniner, med undantag för överviktiga kaniner och labb-kaniner som utsatts för kemikalier/mediciner. I båda fallen har typ 1 och typ 2 observerats. Under början av sjukdomen kunde kaninerna kompensera för bristen på insulinproduktion i bukspottkörteln, vilket då ledde till slutsatsen att insulin eventuellt inte spelar så viktig roll i kaniners och växtätares sockermetabolism (nedbrytning och upptag av socker). Många växter har så kallade hypoglykemiska egenskaper ( sänker blodsockret) som då kan hjälpa kaninen att justera glukosnivån. En ändrad kost, med hö som basföda, och färska grönsaker skulle alltså kunna korrigera diabetes eller diabetesliknande symptom på kanin, utan att man behöver ge något dagligt insulin som hos diabetessjuka människor.
Tecken på diabetes är bland annat ökad törst, att kaninen kissar överdrivet mycket och även har onormalt stor aptit. Icke behandlad diabetes kan leda till njurskador, ögon- och kärlproblem. Att diagnostisera diabetes är dock svårt då blodsockernivån kan variera över ett dygn och påverkas av stress där adrenalin frisätts, som motverkar effekten av insulin och gör att glukoset höjs. Även kosten spelar in en hel del. Alltså kan inte ett enkelt blodprov påvisa om kaninen har diabetes eller inte. Flera blod- och urinprover måste tas under en viss tid för att bekräfta sjukdomen. Man måste även utesluta andra orsaker så som: - förändringar i målorgan (lever, fettvävnad, muskler) - bukspottkörtelinflammation - överproduktion av kortisol eller glukagon - renal glukosori (glukos i urinen) För att både förebygga och även behandla om kaninen skulle få diabetes eller diabetesliknande symptom gäller det att utfodra rätt: - alltid tillgång på ett bra och kvalitativt hö - färska grönsaker - pellets av god kvalité NEJ till ”skräpmat” såsom gnagarblandningar, godis, gnagstänger mm. Helt enkelt, ge inte sådant som är rikt på snabba kolhydrater. Har du en överviktig kanin är det viktigt att ändra om kosten och kom ihåg att göra det långsamt eftersom kaniners magar är otroligt känsliga. Som ovan nämnt behövs inte något insulin till kaniner som drabbats utav diabetes utan en hälsosam kost är a&o.
Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!
Källor: http://www.medirabbit.com/EN/GI_diseases/Metabolic_diseases/Diabetes_en.htm http://www.1177.se/Sormland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Diabetes-typ-2/
Text: Linda Gustavsson © Kaninmagazinet 2014
Comments