top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon

Benbrott

  • Skribentens bild: Kaninmagazinet
    Kaninmagazinet
  • 9 juli 2020
  • 3 min läsning

Benbrott hos kaniner är oftast mycket allvarligt och går tyvärr inte alltid att göra någonting åt. Det är lätt hänt att dem skadar sig om man tappar dem från en högre höjd eller om dem fastnar i burinredningen.


Vid hantering av kaninen kan en hastig flyktreflex göra att man tappar dem från en höjd och det kan leda till benbrott eller att benet går ur led om man har otur. Har man kaninen inomhus och låter den springa fritt är det lätt hänt att man kan råka trampa på den då dem i princip är helt ljudlösa. Kaninen kan även fastna i burinredningen. En annan bidragande faktor till benbrott eller andra skelett skador är om kaninen är gammal, fått för lite motion, finns risk för urkalkat skelett och tillbakabildade muskler. Sjukdomar i skelettet kan bidra till att skelettet blir skört och risken för benbrott ökar.

Det är väldigt enkelt att se om din kanin brutit ett ben. Det är felvinklar och rörligt på ett sätt det inte borde vara. Huden kan även ha spruckit och man kan ibland se benpipor som sticker ut. Ser man penpipor bör man vara medveten om att det inte finns speciellt mycket att göra i den situationen och det är såpass allvarligt att man bör avliva kaninen istället.

Kom ihåg att kaninen är ett djur som inte visa smärta i första taget.

Vid benskador vill dem inte röra på sig och haltar kraftigt. I vissa fall är aptiten nedsatt, men den kan även fortsätta vara god.

Kaniner kan även halta vid lindrigare skador, om de tillexempel har halkat eller fastnat någonstans utan att det blivit skadat, de har helt enkelt bara lite ont. Känn på benet kaninen haltar på och kolla efter en reaktion, rör på det i olika vinklar. Märker du ingenting och kaninen äter, avvakta ett par dagar för att se om kaninen börjar gå på det igen.

Är det ett brutet ben måste det behandlas av en veterinär, och det måste läka på rätt sätt. Låter man benet självläka så läker det ihop med bingväv istället för benvävnad, detta leder till att benet läker snett och mjukt.

Benbrott måste i princip alltid opereras efter röntgen och fixeras på rätt sätt. Vid bakbensfraktur är det bästa sättet att fixera via så kallade intramedullära stift och externa stift, det innebär att man vid en operation lägger in ett stift i benmärgen på benfragmenten för att tvinga dem läka rakt.

Har man inte ekonomin till en operation kan man testa att gipsa. Kaninen låter sällan gipset sitta kvar och på rätt ställe så läkningen kommer aldrig bli helt bra som vid en operation.

Brott eller andra skador på småbenen i fötterna låter man normalt självläka, självklart måste en veterinär bedömma detta.

Det händer även ibland att ett ben går ur led och då måste man rätta till detta för att få benet i korrekt läge. Desto snabbare man rättar till detta desto större chans är det att det rättar till sig som det var innan. Ibland kan det hjälpa med gips, men som sagt det är svårt att få kaninerna behålla det. För att förebygga benbrott och ledskador är det viktigt att man lär sig hantera sin kanin korrekt, hur man lyfter och bär dem. Kaninsäkrar hemmet och alltid är på sin vakt om man har kaninen frigående.

Alla olyckor går inte att förhindra men det man kan göra för att förebygga benbrott är att lära sig att hålla och hantera sin kanin korrekt. Under skötselråden kan man läsa hur man på bästa sätt lyfter och bär sin kanin.

Se till att motionera kaninen för att hålla musklerna och skelettet i god form. Alla djur måste få röra sig mycket för att bygga en stark kropp!

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

Text och Foto: Nathalie Månsén

Källa: veterinären.nu , Djurkliniken Roslagstull

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


© by Malin Henriksson, Grevie Kaningård. Det är INTE tillåtet att kopiera material och bilder.

bottom of page