Detta är en vanlig orsak kaniner kommer till veterinärer. Man kan se olika grader av förlamning, från att de ligger totalförlamade i buren till lite lindrigare symptom som att de springer som ett marsvin eller ser konstigt ut när de springer eller hoppar. De ser vingliga ut och osäker i bakkroppen.
Att en kanin blir förlamad i bakbenen kan bero på att de har skadat sig. Bakbenen är otroligt starka, så häftiga rörelser kan lätt skada ryggraden t.ex. Att de blir burna och sparkar. Det kan även ske via att de halkar på hala golv, tappas eller trillar ned från en höjd. Har en ryggkoda brutits av eller kommit i fel läge är det omöjligt för kaninen att tillfriska och avlivning brukar rekommenderas. Därför är det bra med röntgen.
Beror förlamningen inte på fysiska skador kan det vara bakterier och parasiter som angripit nervsystemet. De vanligaste bakterien heter Pasteurella multocida och en parasit som heter Encephalitozoon cuniculi. Tyvärr är de svårbehandlade, det tar lång tid och ibland ser man inte alls förbärringar. Om kaninen är totalförlamad i bakbenen och har ingen smärtkänslighet så är prognosen dålig oavsett vad orsaken är.
Är kaninen äldre och drabbas av detta kan det röra sig om en tumör, stroke eller någon annan neurologisk rubbning. Detta är svårt att behandla och diagnostisera på kaniner.
Väljer man att behandla en kanin med bakbensförlamning tar det lång tid innan man ser hur bra kaninen kan bli. Läker inte skadan av sig själv så kan vissa former av ”handikapp” accepteras. Det innebär att kaninen inte får släpa benen bakom sig så att den får skavsår eller annat som ger obehag, kaninen ska inte heller gå runt och vara smutsig pga. urin eller avföring.
Har din kanin svårt att röra på sig, eller någonting verkar konstigt ska veterinär alltid kontaktas. För att se hur allvarlig skadan är och vad som kan göras.
Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!
Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2013 Foto: Ellen Edling
Källa: http://www.djurklinikenroslagstull.se/ Denna artikel är läst och godkänd av Gunnel från Djurkliniken Roslagstull.
Personligen tycker jag denna videon bör ses. http://www.youtube.com/watch?v=-AcQCWZAsPM
Comments