top of page
Skribentens bildKaninmagazinet

Avmaskning

Mask finns redan naturligt i kaninens tarmsystem, men när kroppen inte kan hålla ner antalen mask vid tillexempel stress, fällning, försvagat immunförsvar etc så tar masken över och det blir för många.

Det är extra viktigt att inte avmaska en kanin "bara för att" eller "för att vara på den säkra sidan" eftersom dem tillslut kan bli immuna mot maskmedlet. Avmaska endast när du är säker på att det finns mask.

Symptom på att en kanin kan ha mask är att kaninen magrat av snabbt trots god aptit, är väldigt slö, blinkhinnan syns extra tydligt. Ibland syns inga sådana kroppsliga symptom men man se masken i avföringen samt vid analöppningen om man tittar. 

Masken är inte mer än ett par milimeter lång, vit och lite halvt genomskinlig.

Springmask, det vanligaste en kanin drabbas av

Behandling Det finns inget avmaskningsmedel för kaniner, därför använder man sig av Axilur flytande för hund och katt.

0,5 ml per kilo (Väger kaninen 4 kg ska du alltså ge 2 ml axilur). Sprutor brukar finnas på apoteket om man frågar efter det, eller i paketet du får axiluren i. Medlet ska ges en gång om dagen i 5 dagar, försök att ge det vid samma tidpunkt. Sedan när du ger den sista kuren är det viktigt att sanera hela buren, rengöra noga och skölja med väldigt varmt vatten. Vänta 14 dagar och sedan ge avmaskningsmedelet i 5 dagar igen, detta beror på att om maskarna lagt ägg kläcks inte dem förens efter 14 dagar, avmaskningsmedlet tar inte med äggen. Därför är det viktigt att repetera behandlingen. Återigen efter dessa 5 dagar, sanera och rengör buren ordentligt. Var väldigt noga med toalett hygienen under hela behandlingen.


Foto: Emma Almquist Precis som med all preparat man ger kaninen via munnen rubbar det tarmsystemet lite, vissa är mer känsliga än andra. Var förberedd på att din kanin kan äta sämre och ha alltid critical care hemma som en säkerhetsåtgärd.

Redan efter några dagar kommer du märka att din kanin mår mycket bättre.

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

Text och 2 foton: Nathalie Månsén

3 118 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page