top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Att rengöra ögon

Bland de vanligaste problemen som kaniner drabbas av är rinniga ögon. Det finns många olika anledningar till varför ögon börjar rinna och ibland är det riktigt svårt att komma till rätta med. Oavsett varför det rinner så måste det hur som helst hållas rent (och gärna torrt).

Denna kanin hade blivit alldeles svullen kring sitt vänstra öga. Slemhinnan var ilsket röd av irritation. Gråaktigt klegg hade ansamlats i inre ögonvrån och smetats ut runtom då kaninen försökt tvätta bort det onda på egen hand. Efter noggrann sköljning kröp det tillslut fram en liten spånsflisa bakom undre ögonlocket. Nästa dag var ögat helt återställt ingen.

Du behöver:

  • Bra belysning

  • Ren handduk 

  • Koksaltslösning

  • Kompresser eller bomullspads

  • Tops

  • Spruta

  • En medhjälpare kan också vara bra!

  1. Att spola rent med koksaltslösning är ungefär som att skölja med stora mängder tårar. Salthalten är densamma tack vare detta orsakas ingen sveda.

  2. Börja med att torka ordentligt runtom med koksaltsindränkt bomull. Allt kladd ska avlägsnas!

  3. En lite större spruta med mjuk och jämn stråle brukar vara det bästa verktyget för att skölja rent i själva ögat. Öppna ögonlocken med rena fingrar och försök att försiktigt "vika upp/ned" det undre respektive det övre för att komma åt ordentligt. Rikta strålen mot ögonlockskanterna så att strålen hamnar i riktningen yttre ---> inre ögonvrån. Skölj med mjuk stråle. Här är mycket viktigt att vara stadig på handen så att du ej råkar göra illa kaninen.

  4. Tops kan behövas för att plocka bort envist skräp eller kladd som trots stegen ovan fortfarande finns kvar.

  5. När allt är rent och fint torkar du ordentligt torrt runt ögat med bomull eller en ren handduk.

Om rinnandet inte upphört efter ett par dagar så bör kaninen undersökas av en veterinär. Visst kan du som djurägare tvätta och hålla på men om orsaken inte åtgärdas blir det i längden till ett onödigt lidande för kaninen. Dessutom finns risk för ännu större problem så som irriterat skin, pälslossning och slutligen sårbildning om det ständigt och jämt är blött omkring ögat. Ögonklegg kan vara symptom på många olika problem/åkommor; allt från dammig miljö till bettfel varför ett veterinärbesök kan vara på sin plats!  På Kaninmagazinet finns en artikel om hur du kokar egen koksaltlösning!

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

Text: Anita Ekman Foto: Ronja Ekman © Kaninmagazinet 2014

1 422 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

FASS

bottom of page