top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Artros

Precis som alla andra djur kan även kaniner få problem med lederna.

Artros är en kronisk (ihållande) ledsjukdom där brosket som omger lederna försämras. Brosket runt lederna består av vävnad som täcker skelettändarna i kroppens leder. Brosket är till för att två skelettdelar ska passa ihop och för att minska friktionen när leden rör sig.

Brosket är stötdämpande och skyddar skelettet mot slitage. Näringstillförseln sker via så kallad diffusion från närliggande vävnad, vilket innebär att ämnen förflyttas från ett starkt ställe till ett svagare ställe. Ledbrosket är svårt att reparera och har svårt att återskapa förlorad vävnad pga den låga metabolismen (ämnesomsättning, en process där näringsämnen och läkemedel tas upp).

Kaninen kan visa hälta, stelhet eller begränsning i rörelserna, samt att den inte kan hoppa upp på saker. Symptomen kan förvärras av träning, och efter långa perioder av stillasittande. Artros kan vara följderna av trauman såsom frakturer eller luxation (då leden hoppat ur led), men är också sånt som kan komma med åldrandet. Man anser också att övervikt är en stor orsak till artros, då djurets vikt lägger större press på lederna. För att diagnosera artros görs en klinisk bedömning där man kollar på stelhet och gör en bedöming av eventuella tidigare symptom. En fysisk undersökning görs också för att se om det finns ett minskat rörelseomfång, stelbent gång, missbildningar i lederna och svullnad eller smärta i lederna. En röntgen är också viktig, och ibland görs även en analys av ledvätskan. Det finns ingen behandling som förbättrar artros hos en kanin. Det man gör är att ge kaninen smärtstillande (dock inte alltid som det gör någon skillnad) och ser till att den får lagom med motion. Det är inte bra med för mycket stillasittande men inte heller för mycket motion pga belastningen på lederna. Är kaninen dessutom överviktig är viktnedgång en viktig del. Det viktiga är att hålla koll på sin kanin, eftersom detta är ett tillstånd som inte blir bättre. Märker du att din kanin inte kan ta sig fram utan ansträngning, har svårt för att tvätta sig, stå på bakbenen osv måste man se till kaninens lidande och låta den somna in. 

 För att förebygga att din kanin drabbas av detta är det viktigt med rätt utfodring och att den får regelbunden motion. Fysiska aktiviteter håller både skelett och muskler i trim. Att kaninen får vistas utomhus, i alla fall under den varma årstiden är också viktigt, då UV-ljuset från solen gynnar kalkupptaget och stärker skelettet.

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär! Text & bild: Linda Gustavsson © Kaninmagazinet 2013

150 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

FASS

bottom of page