top of page
Skribentens bildKaninmagazinet

Antibiotika

Kaniner är väldigt känsliga mot antibiotika och det är inte alla veterinärer som känner till hur kaniner fungerar och förstår hur känsliga dem är. Att ge fel antibiotikum kan ta livet av en kanin. Antibiotika kommer från grekiskan och betyder ungefär "anti liv". I naturen produceras antibiotika som ett vapen som håller håller konkurrenter borta, t.ex. när mögelsvampar konkurrerar med bakterier om ruttnande kött. Antibiotika fungerar bland annat genom att det antingen förstör bakteriens "skal" (cellmembran), förstör vissa av deras inre delar (proteinproduktionen) eller förstör arvsmassan (DNA). Kort sagt så förstör den bakteriens uppbyggnad så att den dör. Med antibiotikans hjälp hinner immunförsvaret ikapp och den drabbade blir förhoppningsvis frisk. Det finns ett hav av olika antibiotikum (antibiotikasorter) att välja mellan idag när kaninen drabbas av infektioner eller efter en operation osv.  Kaniner tål ett fåtal av dessa sorter. Det finns 2-3 sorter man kan ge till kaninen oralt som man med säkerhet vet att dem tål. Det finns även en del man kan ge via injektion eller utvärtes behandling. Även här finns det många sorter man inte kan ge alls. Bactrim är den vanligaste antibiotikan man ger kaninen via munnen.

Biverkning av fel val är diarré eftersom bakteriefloran i tarmen slås ut. Det är oftast helt lös diarré, det är väldigt allvarligt när en kanin får det och man ska söka veterinärshjälp akut.

En annan allvarlig biverkning är att njurarna slås ut och man kan drabbas av akut njursvikt. Det är en livshotande sjukdom som måste behandlas av veterinär.

När kaninen går på antibiotika kan man försöka förebygga diarré genom att även ge probiotika, laktobaciller och andra nyttiga bakterier som lever i tarmen. Fiberplex är bra att ge i samband med anitibiotikakur. Det finns att köpa hos veterinären. Fråga efter det när du får antibiotika utskrivet. Det är alltid bra att vara på den säkra sidan.

Det är viktigt att alltid fullfölja hela antibiotikakuren, även om kaninen blir bra redan efter några få dagar. Gör man inte det så kan de antibiotikaresistenta bakterierna få övertag, vilket kan resultera i att man inte kan behandla infektionen om den skulle återkomma. Se därför till att bara använda antibiotika när det verkligen behövs, och fullfölj kuren så att vi kan fortsätta använda antibiotika i framtiden.

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2014

Foto: Emma Almquist

Källa: http://www.veterinaren.nu

259 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page